OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Voda podľa účelu použitia

  • Úžitková - v priemyselných závodoch (zníži sa tvrdosť vody a tá sa zbaví Ca2+ a Mg2+), v potravinárstve sa vyžaduje dezinfikovaná voda (chlórovanie, ozonizácia, ožarovanie ultrafialovým žiarením)
  • Napájacia - voda pre parné kotle, zbavená minerálnych solí, aby nevznikol kotlový kameň, ktorý zanáša potrubie
  • Odpadová - odpadová voda je znečistená voda, ktorá vzniká a priemysle, v poľnohospodárstve, v domácnostiach, nemocniciach, laboratóriách atď. Čistí sa v čistiarňach odpadových vôd. Veľké závody majú vlastné čistiarne odpadových vôd. Obce odvádzajú odpadovú vodu do najbližších čistiarní odpadových vôd

Pitná voda sa získava z podzemnej alebo povrchovej vody. Takáto voda je zmesou viacerých látok. Preto sa povrchová voda najprv čistí a potom sa dezinfikuje, aby bola zdravotne nezávadná. Úprava povrchovej vody na pitnú sa robí vo vodárňach. Na dezinfekciu pitnej vody sa používa napríklad chlór (chlórovanie).